post

A Törvény értelmében: Milyen szabályok vannak Magyarországon?

Számos törvény létezik, ami szabályozza az életünket. Rendezvényeken és összejöveteleken a dresscode, illemszabályok, viselkedési etikett, jogi szabályok, és törvények. Ezek mára már beépültek a hétköznapjainkba. Ilyen törvények szabályozzák az online szerencsejátékokat, és online fogadásokat is. 1991-től liberalizált volt az online sportfogadás, mindaddig, míg egy 2013-tól hatályos törvény rendelkezései módosították ezt. Ennek a törvénynek a lényege, hogy a Szerencsejáték Zrt. csak és kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedélyével üzemeltethetik a  távszerencsejátékokat. Mivel minden engedély és jog kiadásáról kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dönt, ezért az, aki megpályázza az engedélyt, maximum 5 évig végezhet internetes sportfogadási tevékenységeket. Ennek a szigorú törvénynek az érvényesítésével létrejött egy szabály, miszerint minden pályázó évi 100 millió forint díjat, kéthetente játékadót, és 3 havonta felügyeleti díjat köteles fizetni. A fennmaradó bevételük legfeljebb 50 millió forint.

Minden online üzemeltetőnek fel kell tüntetni a honlapon a szerencsejáték-szolgáltatással kapcsolatban azt, hogy milyen feltételei és szabályai vannak a szerencsejátékban való részvételnek, az adott játékos hogy és milyen szabályok szerint fizesse be a téteket, a nyert pénz kifizetésének folyamatát, panaszkezelést, és a szervezők és vezetők elérhetőségét. Ezeken felül fel kell tüntetni, az adóhatóság elérhetőségét, és megnevezését a felügyeleti eljárásokkal kapcsolatban, valamint arra kell utalni, hogy az oldalnak hivatalos engedélye van arra, hogy üzemelhessen, milyen engedélyezett játékok vannak, és mik azok, amiknél fel lett függesztve az engedély.

Azon oldalak, ahol nyerőgéppel online lehet pörgetni, de nem rendelkeznek érvényes engedéllyel, 90 napra tiltásra kerülnek, és 100 ezer forinttól egészen 500 ezer forintig terjedő bírságot kell fizetniük, hiszen ezeknek az oldalaknak a működése engedély nélkül illegális. Az ilyen tiltásokat és blokkolásokat az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) szervezi.

A sportfogadásnak nagyon sokféle szabálya van. A legalapvetőbb szabály, ami minden fajta sportfogadást jellemez, hogy akkor nyereséges a fogadás, ha több pénzt nyerünk, mint amennyit elvesztettünk, amikor a tétet felraktuk. Sokan ringatják magukat álomba, miszerint csak nyerő tétet feltenni lehetséges, ám ki kell, hogy ábrándítsunk. Annak, hogy csak nyerő tétet tegyünk fel, nagyon kevés esélye van, szinte lehetetlen. Nehéz úgy játszani és úgy fogadni, hogy többségében nyerjünk, ám aki hosszú ideje szenteli ennek a mindennapját, az már rutinosabban mozog a sportfogadási körökben. Ennek ellenére nem kizárt, hogy sok pénzt keressünk vele, sőt mi több, hallani olyanról, akik ebből gazdagodtak meg, ám vigyázni kell, hiszen a függőség veszélye fennáll.

A kapzsiságból és elégedetlenségból fakadóan képesek az emberek elhamarkodott döntéseket hozni, feltenni olyan  téteket, amiknek a nyerésére alig van esély. Ahhoz, hogy sikeres fogadók legyünk, türelmesnek kell lenni, és fegyelemmel kell végigvinni a játékot, és leginkább biztos, apránkénti léptekben haladva játszunk, hiszen a mondás is úgy szól: „Sok kicsi sokra megy!”. Inkább több apró nyerésből tevődjön össze egy nagyobb összeg, minthogy amikor veszítünk egy nagyobb összeg hulljon ki a zsebünkből..

A fogadás és a szerencsejátékok tökéletes időtöltés, tökéletes hobbi, és végső de nem utolsó sorban rengeteg embert ki tud kapcsolni, hiszen csak a fogadásra koncentrál és csak arra, hogy milyen tétet rakjon meg, mennyi pénzzel és mire. Izgalmas és rendkívül szórakoztató, megdolgoztatja az ember agyát és a társaságot is jól össze tudja kovácsolni egy-egy online fogadás. Ellenben nem szabad rágörcsölni egy ilyen fogadásra sem. Ez is egy játék, csakúgy, mint bármi más. Meg kell találni a középutat a szórakozás, illetve a túlzott függőség között.